Så här lägger du in instagram-widgeten på din blogg

Men ååååh. Förra veckan tipsade vi om hur man lägger in sitt Instagram-flöde under headern på bloggen. Responsen blev jättestor och många glada användare. Sååå roligt!   
 
Vi tycker verkligen att det är jättekul att denna funktion blev så uppskattad. Det är väldigt många som har hört av sig och fått hjälp att lägga in den på sina bloggar – men flera av er har lyckats lägga in koden själv. Mycket imponerande! 
 
Vi har fått önskemål att berätta hur man lägger in widgeten på sin blogg. Det är egentligen inte så knepigt (som vi kanske fick det att låta, sorry), men det finns inget självklart och rätt svar. Det ser nämligen ut olika beroende på vilken designmall du har på din blogg och vad du har lagt in för egna koder. Det enklaste är att testa sig fram. Pilla sig fram. 
 
Gör så här: 
1. Gå in på din blogg --> klicka på kugghjulet --> design --> dator --> redigera html --> startsida. 
2. Kopiera all kod och spara i separat dokument (jätteviktigt, det kan lätt bli lite knas när man petar i kodmallen, om du sparar koden så kan du enkelt få tillbaka originaldesignen). 
3. Lägg in Instagram-widgeten under headern, ofta står det "</header>" i kodmallen – lägg in under den. Blir det inte bra? Testa dig fram var den passar bäst. (Här gör du Instagram-widgeten).  
4. Funkar det inte? Mejla oss på kundtjanst@blogg.se så hjälper vi dig. 
 
 
Här nedan ser du några bloggar som har fått sig en uppfräschning med ett snajdigt instagramflöde under headern. Vi berättar vilket tema de olika bloggarna har och var vi har lagt in widgeten. Men som sagt: Det kan se väldigt olika ut även om du har samma designtema som ex. Linda Blom. 
 
 
 
Linneakinis snygga blogg blev ju ännu finare med insta-widgeten. Hon har designtemat Viral Queen. Här lade vi in widgeten på rad 40 - under </header>.
 
 
 Jonas dregelframkallande blogg "Här var det fika" blev ju också dunderbra. Han har designtemat Foodie. Instagram-widgeten ligger på rad 157, under <div id="wrapper">. 
 
 
Liw Olausson aka Fina Lyans najsiga blogg. Hon har designtemat Power Mom. Här ligger Instagram-widgeten på rad 196, under <div class="header_image"> <a href="{{ blog.blog_path }}"></a> </div>. 
 
 
 
Linda Blom har designtemat Home sweet home. Instagram-widgeten är inlagd på rad 100, under </header>. 
 
 
 
Känns det fortfarande för klurigt? Mejla kundtjanst@blogg.se så hjälper vi dig. 
 
Pöss!
/ Elin 
 
 
Psst. Det är superkul om ni lämnar en kommentar på vad ni tycker, om något är oklart, ifall jag förklarar helt galet opedagogiskt, vad du har ätit till lunch eller vad ni önskar för funktioner i framtiden. Let us know! 
 

Vill du att dina snygga instagrambilder ska ligga direkt under din header?

Om du har rubriken så skriker ditt inre just nu: Jaaaa, det är klart att jag vill!!!! 
 
Denna funktion är ju dundersnygg (tycker vi helt objektivt) och det bästa av allt: Bilderna du lägger upp på Instagram dyker direkt upp på din blogg – utan att du behöver lyfta ett finger. Perfekt för oss som inte vill slösa med dyrbar energi i onödan! 
 
Här nedan ser du hur det kan se ut om du har designtemat Power mom (där header inte fullskärm). Lite svårt att förstå hur det ser ut i liveläge? Du kan kika på bloggen här
 
 
 
 
På den här bloggen som du är inne på just nu (rattas av Bloggs eminenta medarbetare) är det designtema Shopaholic - som har header med helskärm. Då ser det ut så här, se bild nedan eller lyft blicken ett par centimeter så ser du i liveläge. 
 
 
 
Nu har du redan bestämt dig för att detta är något för dig. Du vill ha in den på din blogg direkt. Vet du vad – vi kan hjälpa dig.
Tyvärr måste du dock skapa själva widgeten själv, för ditt Instagramkonto måste kopplas. Inget vi kan göra åt, hur snällt du än ber oss. Vi skyller helt och hållet på Snapwidget. 
Om du känner för att skicka mutor så tar vi gladeligen emot dem dock. 
 
 
Så här gör du för att skapa Instagram-widgeten: 
 
1. Gå in på snapwidget.com. 
Du loggar superenkelt in med ditt Facebook-konto. 
 
2. Tryck på knappen "create a new widget". 
Välj antingen den som heter "A responsive grid of Instagram photos" eller "A scrolling banner of Instagram photos filtered by username" - då kommer den att rulla så här flashigt som ovan). Båda två är gratis. 
 
 
 
3. Skapa en widget (vi rekommenderar en layout 10x1 till datorn).
Du kan kika på bilden nedan så kanske det blir lite mer klart vilka rutor som ska fyllas i – och hur. Du kommer att kunna ändra de här inställningarna senare efter widgeten är upplagd. Så det är inga problem om du är en velig jäkel (som jag) och vill ändra design senare. 
 
 
 
4. Ja, nu har du skapat en snygg widget till bloggen. Snyggt jobbat!
Men hur lägger du in dem? Ja, det kan kanske vara lite knepigt. Men du kan andas ut. Vi kirrar biffen åt dig om du vill. Mejla vår grymma kundtjänst så hjälper vi till med det. 
 
 
Det var allt för idag, ha en grym dag vetja! 
Pöss 😘
 
/ Elin
 
 
Ps. Vad tycker du om denna funktion? Är det någon funktion som du drömmer om till bloggen? Skriv gärna en kommentar så vet vi vad vi ska satsa på i framtiden. Ds. 
 

Så lägger du in en besöksmätare på bloggen

Okej, det är dags att rulla upp kodar-ärmarna - för här kommer en lathund hur du lägger in din statistik på bloggen.
 

 

 
Sitter du som ett frågetecken nu och undrar vad vi menar. Jo, men tackar som frågar.
Det du kan göra med denna funktion är att lägga upp på bloggen hur många läsare din blogg har – räknaren uppdateras hela tiden så att du kan se exakt hur många som har besökt din blogg har haft. 
Vi vet att detta inte är en splitterny funktion, men eftersom många undrar hur man gör så tänkte vi som Piff och Puff på julafton: Vi visar er!  
 
Så här kan det se ut: 
 
 
 
 
 
Du kan själv välja vilken statistik du vill visa: Hur många som har besökt din blogg totalt, denna månad, denna vecka, idag – eller hur många som är och gluttar på din blogg just nu. It's up to you!
 
 
 
 
Japp, nu är allt klart som korvspad. Då kör vi igång och visar hur du gör. 
 
 
1. Gå in på susnet.nu – bli medlem
Gå in på mejlen, där har du fått mejl från Susnet – aktivera kontot genom att trycka på länken. Snyggt jobbat! Nu har du ett konto. 
 
 
 
2. Lägg in din statistikmätare
Klicka på "Räknarkoder". Detta är koderna som du ska lägga in på bloggen. 
 
 
 
 
3. Kopiera den översta koden
Nu ska vi klistra in koden på den blogg som du vill att den ska mäta (för att komma till html-läge logga in på bloggen - klicka på kugghjulet --> design --> redigera html --> startsida). Du behöver inte oroa dig, det här kommer inte att synas på bloggen - utan är bara en mätare som ser hur många besökare du har. 
 
 
 
 
4. Klistra in koden... 
...i din kodmall på startsidan. Lägg den innan </head>. Snyggt jobbat! Nu har du lagt in mätaren på bloggen. Då ska du bara bestämma vilka siffror du vill visa på bloggen. Låt oss kolla på alternativen. 
 
 
 
 
5. Välj vilka siffror du vill lägga upp på bloggen. 
Det finns fem olika alternativ att välja bland (totala antalet besökare, besökare denna månad, besökare denna vecka, besökare idag, besökare online just nu). Du kan välja allihopa, eller kanske bara en eller två. Det är helt upp till dig. 
Men.... Om du tar med "totala besökare" så kommer inte mätaren att ha med hur många besökare du har haft innan du lade in mätaren. Då kan du gå in på mätarens inställningar och fylla i ruta tre "totala antalet besökare" med hur många besökare bloggen har haft INNAN du la in mätaren.
Då kommer totalsiffran att bli mycket trevligare. Men du får ju inte ljuga här och säga att din blogg har haft flera besökare än Blodinbella. Såklart. Du är ju en ärlig person. 
 
 
 
6. Kopiera koderna för den statistik du vill lägga på bloggen... 
... för att göra det tydligt så säger vi att vi vill lägga upp alla fem siffror på bloggen. Kopiera denna kod och lägg in där du vill att statistiken ska visas på bloggen (klicka på kugghjulet --> design --> redigera html --> startsida eller inläggssida):

<div id="raknare"><br/><br/><br/><strong>Besökare!</strong><br/><br/>
Denna månad: <strong><span id="susnet-counter-print-this-month"></span> </strong><br/>
Denna vecka: <strong><span id="susnet-counter-print-this-week"></span></strong> <br/>
Idag: <strong><span id="susnet-counter-print-today"></span></strong>
</br>
Just nu: <strong><span id="susnet-counter-print-online"></span></strong>
Totalt:<strong> <span id="susnet-counter-print-total"></span></strong> <br/> <br/><br/>
</div>

 
7. Voilà! Du är klar. 
Gå in och kika på bloggen så att det ser ut som du önskar.
Självklart kan du prova dig fram var du tycker att mätaren passar bäst – och hur du vill formulera dig. Här har du två olika alternativ: 
 
Här kan du se hur det ser ut i liveläge.
 
Vill du inte ha lika lång (och lätt störig) information kring statistiken så kan du göra en mer ren mätare. 
Här kan du se hur det ser ut i liveläge. 
 
 
 
Känns det fortfarande för klurigt? Mejla kundtjanst@blogg.se så får du hjälp på traven. 
 
Pöss 😘
/ Elin 
 
 
Psst. Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker, om något är otydligt, ifall jag förklarar helt galet opedagogiskt, vad du har ätit till lunch eller vad ni önskar för funktioner i framtiden. Ja, helt enkelt vad som helst! Vi älskar feedback här.  
 
 
Du kanske vill ha ditt snygga instagramflöde under din header? Så här gör du!